Gesprekstechnieken

De meeste mensen voeren dagelijks vele gesprekken. Dit kan een simpel, kort gesprek zijn over wat jullie die avond willen gaan eten of het kan een wat uitgebreider, ingewikkelder gesprek zijn zoals een vergadering. Hoe dan ook is het om goed met elkaar te communiceren belangrijk een aantal gesprekstechnieken toe te passen. Sommige zullen misschien automatisch gaan, andere technieken zal je misschien bewust mee moeten gaan oefenen. Wil je meer weten over belangrijke gesprekstechnieken? Lees dan verder.

 

Goed luisteren

 

Misschien wel het belangrijkste bij het voeren van een gesprek is goed naar elkaar luisteren. Alleen als je goed luistert kan je effectief met elkaar communiceren. Als je te veel bezig bent met het volgende wat je wil gaan zeggen en daarom niet open kan ontvangen wat je gesprekspartner je te vertellen heeft, kan dit zorgen voor verwarring en frustratie. Probeer dus altijd goed te luisteren naar wat de ander zegt en bedenk pas een antwoord in je eigen hoofd als het jou moment is om te praten.

 

Duidelijk praten

 

Het is ook erg belangrijk om duidelijk te praten als je een effectief gesprek wil voeren. Probeer snel tot je punt te komen, zonder te veel om dingen heen te draaien. Zorg dat je niet te snel praat en dat je goed articuleert. Dit is vooral belangrijk als je een wat meer zakelijk gesprek wil voeren. Het is dan ook handig om van te voren te weten wat je wil gaan zeggen, zodat je niet met je mond vol tanden staat tijdens het gesprek.

 

Herken signalen

 

Tijdens een gesprek is de kans groot dat jij en jouw gesprekspartner onbewust of bewust signalen naar elkaar uitzenden. Denk hier bijvoorbeeld aan je houding en de manier waarop je praat. Door signalen bij je gesprekspartner te herkennen en hier op in te gaan, kan je een gesprek effectief laten verlopen. Dit geld zowel voor zakelijke gesprekken als persoonlijke gesprekken. Zo zal je soms merken dat iemand ja zegt maar non-verbaal nee communiceert. Observeer je gesprekspartner dus goed tijdens een gesprek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *